Jeżeli już prowadzi się swój własny sklep ze świeżą czy też mrożoną żywnością to na pewno warto jest zaopatrzyć się w komory szokowego mrożenia. Dlaczego? Głównie chodzi o szybkość zamrażania produktów. Wielokrotnie powinno się w krótkim czasie zamrozić sporą ilość towarów.
Wybierając klasyczne mrożenie będzie to jak najbardziej możliwe, ale z drugiej strony zajmie o sporo więcej czasu co z kolei w niektórych sytuacjach może skutkować zepsuciem produktu, a wówczas poniesiemy straty. Wybierając mrożenie szokowe tak faktycznie nie musimy się o nic obawiać. Jeśli chodzi o ranking to w sytuacji klasycznego mrożenia czas niezbędny do pełnego zamrożenia produktu wynosi od 300 do wręcz 600 minut – jest to po prostu długo. Mrożąc produkty szokowo ten sam efekt można pozyskać w mniej niż 270 minut niezależnie od tego jaki konkretnie produkt będziemy zamrażać. Jednakże czas to nie jedyny plus mrożenia szokowego. A dodatkowo mrożenie szokowe zapobiega uszkadzaniu struktury produktu w trakcie mrożenia. Dlaczego? Konkretnie chodzi o to, że im dłużej trwa proces chłodzenia czy zamrażania, tym większa jest szansa na to, że powstaną kryształki lodu, które właśnie mogą uszkodzić sam produkt albo jego opakowanie. To z kolei na prawdę często powoduje, że zmienia jest struktura takiego pożywienia, oraz nierzadko jego smak. Korzystając z zamrażania szokowego ryzyko wystąpienia takiego zjawiska minimalizuje się w zasadzie do minimum i stąd też jest to forma tak na prawdę bardzo często wykorzystywana w branży gastronomicznej. Co prawda powinno się zainwestować ciut pieniędzy w odpowiedni sprzęt, niemniej jednak z drugiej strony na prawdę bardzo często można liczyć na większe zyski, ponieważ jakość jedzenia będzie na wyższym poziomie, a jak zapewne się domyślamy w tej branży ma to kluczowe znaczenie. W przypadku, gdy kupujemy komory do takiego mrożenia to najlepiej zwracać uwagę na ich jakość, gdyż często w wielkiej mierze wpływa to na efektywność oraz czas zamrażania. Właśnie, dlatego rewelacyjnym wyborem będą komory szokowe bardzo wysokiej jakości na rynku.
Więcej informacji: mrożenie szokowe.