Szokowe mrożenie

Technologia szokowego mrożenia i chłodzenia znajduje duże przeznaczenie w przetwórstwie spożywczym. Chłodzenie szokowe pozwala w znacznym stopniu zaoszczędzić czas, a jednocześnie jest również wydajną metodą, która gwarantuje dobrą jakość gotowych produktów. Firmy inwestujące w tę technologię zawsze zyskują nie tylko w kontekście czysto finansowym, ale także w oczach swoich klientów, którzy w przyszłości kupują takie produkty.

Komora szokowego schładzania to urządzenie, które umożliwia w bardzo szybkim czasie zmniejszyć temperaturę zamrażanie żywności. Obniżanie temperatury następuje tak bardzo szybko, że można w bardzo dużo krótszym czasie uporać się dosłownie z ogromnymi partiami towaru. Ogranicza to również pracę ludzi i koszty, jakie ponosi firma, co także ma bardzo duże znaczenie w jej późniejszym rozwoju. Metoda szokowego chłodzenia i mrożenia staje się obecnie bardzo popularna w naszym kraju i bez wątpienia popularna też na całym świecie, gdzie pozwala w znacznym stopniu ograniczyć koszty firmy. Urządzenia tego typu są jednak dość kosztowne, zatem nie każdą firmę jest na nią stać. Pomimo to zainteresowanie metodą nie słabnie, a dosłownie zupełnie inaczej, jest coraz większe. Dzisiaj każda firma może wykorzystać mrożenie szokowe przy niższych inwestycjach kosztów, dlatego że istnieje możliwość wypożyczenia komory szokowego schładzania i zamrażania. Wynajem długoterminowy w znacznym stopniu ogranicza koszty. Istotne jest w tym też to, że usługa ta realizowana na fakturę może być wliczona w koszty prowadzenia działalności, zatem istnieje możliwość obniżenia dzięki temu wysokości płaconych podatków. Firmy zajmujące się wynajmem takich komór obsługują różnorakich klientów zajmujących się przetwórstwem warzyw, owoców, mięsa, ryb i towarów mieszanych. Schładzanie szokowe produktów nietrwałych daje możliwość ograniczenie strat takich produktów w trakcie transportu i sklepach, gdzie oczekują one na sprzedaż. Również u klienta takie produkty są w późniejszym czasie trwalsze. Jeśli nietrwały produkt schłodzi się szybko, to ryzyko utraty jego świeżości jest mniejsze niż w przypadku, gdyby schładzanie trwało zdecydowanie dłużej.

Źródło: mrożenie szokowe.

Opublikowano Kategorie Inne