Mycie naczyń w restauracji

Pewnie wielu ludzi zastanawia się, co robią pracownicy restauracji, gdy zamkną się drzwi za ostatnim klientem, który przyszedł coś zjeść. Otóż zaczynają sprzątanie lokalu. Do ich zadań powinno się nie tylko i wyłącznie doprowadzenie do porządku sali, w której jedli klienci, niemniej jednak głównie sprzątnięcie kuchni.

Dzięki temu, że mają do dyspozycji zmywarki uniwersalne redfox, nie mają tyle pracy przy myciu naczyń, ale już grill gazowy ogrodowy stal nierdzewna sam się nie wyczyści. Wszystkie zabrudzenia: przypalenia, plamy z tłuszczu, oleju powinno się usuwać na bieżąco. Dzięki temu restoquality kuchnie gastronomiczne z piekarnikiem długo będą wyglądać jak nowe. Należy też pamiętać o tym, ażeby za mycie grilla, czy piekarnika zabierać się dopiero wtedy, gdy urządzenia te w pełni. Po pierwsze tak nakazują kwestie bezpieczeństwa. Po drugie zaś mycie jeszcze ciepłej blachy może powodować, że pozostaną na niej ślady po środkach chemicznych, których wykorzystuje się do czyszczenia. W ogóle sprawa używania środków myjących w restauracjach jest dość ciekawa. Z jednej strony, sprzęt kuchenny ma styczność z jedzeniem, nie gorzej więc nie stosować silnej chemii i postawić na środki naturalne albo domowe organizowane we własnym zakresie. Z drugiej natomiast strony każdy, kto choćby raz musiał czyścić kuchenkę gazową z sosu, który wykipiał a potem przysechł na powierzchni palnika wie, że bez konkretnego płynu sobie nie poradzi. Gdzie zatem poszukiwać kompromisu? Każdy środek przeznaczony do mycia kuchennego sprzętu został przebadany na okoliczność szkodliwości. Jeśli po użyciu go blachy kuchenne, patelnie, czy piekarnik zostaną wnikliwie umyte lub wypłukane czystą wodą, wszystkie ślady szkodliwej dla zdrowia substancji zostaną skasowane. Domowa chemia: ocet, soda oczyszczona, sprawdzają się w domu. W restauracji, gdzie zabrudzeń jest więcej, trzeba używać tradycyjnych środków. Kuchnia po skończonej pracy musi lśnić czystością, by pracownicy, którzy przyjdą następnego dnia do pracy mogli zająć się w tej samej chwili przygotowywaniem posiłków dla kolejnych gości.

Więcej informacji: kuchnie gastronomiczne nastawne restoquality.