Najlepsze zioła

Dobra kuchnia to nie tylko i wyłącznie bardzo dobry przepisy i zastosowanie najlepszej jakości składników, ale także przyprawy. To od jakości przypraw zależy, jak będą wyglądały, smakowały i pachniały nasze dania. Jeżeli już zastosujemy dobrej jakości przyprawy, to wszystkie dania będą zachwycały nie tylko i wyłącznie nas i naszą rodzinę, niemniej jednak też wszystkich gości.

W szczególności ważne w gotowaniu jest dobranie przypraw właściwych dla konkretnego dania, a co więcej naturalnych. Bazylia baziółka oraz inne zioła używane w kuchni znacznie polepszają smak potraw. Bazylia może być dodawana między innymi do potraw kuchni włoskiej, między innymi do lazanii czy do pizzy. Świetnie komponuje się też z mięsem i jest czynnikiem sosów sałatkowych. Uprawa tego zioła jest banalnie prosta. Wystarczy zasadzić je w doniczce wypełnionej specjalnym podłożem do ziół lub podłożem warzywnym i systematycznie podlewać, dodatkowo zapełnić dobry dostęp światła słonecznego minimum kilka godzin na dobę. Do potraw polskiej kuchni bardzo często używany jest także koperek, którego znamy głównie z młodymi ziemniakami. Uwielbiamy ziemniaki z koperkiem, sos koperkowy, różnego rodzaju dipy na zimno. Dodatek koperku powoduje, że nasze potrawy są nie tylko smaczniejsze, ale również bardziej pachnące i przede wszystkim zdrowsze. Koperek w doniczce baziółka uprawia się bardzo łatwo. Potrzebuje on przede wszystkim wiele słońca, ponadto regularnego podlewania, a raczej zraszania. Nie można dopuścić do tego, aby koperek w doniczce wysechł, bo to niszczy jego delikatne gałązki. Poprawnie największym szkodnikiem koperku jest mszyca, zatem trzeba własną doniczkę regularnie obserwować, a w razie zagrożenia przenieść w miejsce, gdzie mszyca nie będzie miała do niego dostępu. W sytuacji ataku mszycy niezbędne jest przeznaczenie naturalnych preparatów na bazie wyciągów ziołowych i to powinno z dobrym skutkiem odstraszyć niechcianego szkodnika. Koperek rośnie bardzo szybko, więc już po 3-4 tygodniach możemy zrywać pierwsze aromatyczne gałązki i dodawać je do ulubionych dań na zimno i na ciepło.

Sprawdź: oregano.